Den sanna historien om en 19-åring som har förverkligat sin barndomsdröm och startat ett familjeföretag som doftar framgång och nybakat bröd.
Vid 19 års ålder, när de flesta knappt har börjat fundera på vad de ska studera eller vad de ska ägna sig åt, har Bryan Jonniaux redan skrivit historia i sin by Signy-le-Petit, en liten ort med 1 300 invånare i de franska Ardennerna. Hans historia verkar inte verklig, men det är den: han har räddat byns bageri, återfört doften av varmt bröd till gatorna och dessutom övertygat sina föräldrar att arbeta med honom.
Sedan han var liten drömde Bryan om att bli bagare. Inga astronauter eller filmstjärnor: hans grej var mjöl, ugnar och tidiga morgnar. Idag driver den där pojken med händerna fulla av deg La Maison des Pains, ett bageri som har blivit kommunens stolthet och som distribuerar sitt bröd till ett trettiotal närliggande byar. Hans framgång är ingen slump: bakom den ligger disciplin, en arbetsdag som börjar klockan två på morgonen och en beslutsamhet som inte ens bankerna kunde uppskatta i tid.

En dröm som knådats fram med hård arbete
När Bryan bestämde sig för att köpa byns bageri trodde inte alla på honom. Vid hans första besök på banken skrattade de anställda åt hans idé. För ung, tyckte de. Men misstroendet var inget hinder: med stöd från sina föräldrar fick den unge bagaren lånet och startade verksamheten. Idag förbrukar hans ugnar cirka fyra och en halv ton mjöl per månad och levererar inte bara till grannarna, utan också till campingplatser, skolor, restauranger och hotell i regionen.
Hans far, som nu arbetar tillsammans med honom i ugnarna, erkänner stolt: ”Jag hade aldrig trott att jag skulle arbeta för min egen son”. Hans mamma sköter butiken och kunderna, som varje morgon står i kö för att köpa hans produkter. ”I hans ålder föredrar de flesta att festa”, säger pappan med en blandning av förvåning och stolthet.
En familj som står upp med solen

Bryans framgång mäts inte bara i försäljning, utan också i den atmosfär han har skapat. I bageriet arbetar också två butiksbiträden och en lärling, som tillsammans bildar en riktig ”brödfamilj”. Arbetsdagarna är långa: från två på morgonen till sju på kvällen, sex dagar i veckan, men den unge bagaren försäkrar att det kompenseras av tillfredsställelsen att se sitt engagerade team och nöjda kunder.
”Det finaste är inte bara att höra beröm för brödet eller bakverken”, säger han, ”utan att se att alla lägger ner hela sitt hjärta i det vi gör”.
Med sin entusiasm och uthållighet har Bryan åstadkommit något som verkade omöjligt: att återuppliva ett traditionellt yrke, inspirera sin gemenskap och visa att drömmar, när man arbetar med passion, kan ge näring åt ett helt folk.
